Flor

Verzot op verpleegkunde!

Op de buis

Onze favoriete ziekenhuisseries:

The Green Wing, ER, Grey’s Anatomy, All Saints, House MD, Nip/Tuck, Casualty

Tijd voor actie

Zit je in de derde graad secundair onderwijs en heb je zin om een hele of halve dag in de huid van een verpleegkundige te kruipen? Dat kan!
De zorginstellingen van Vlaams-Brabant zetten hun deuren wagenwijd open. Kom kennismaken met de verrassende wereld van de gezondheidszorg en verpleegkunde! Schrijf je nu in!

Verpleegkunde in actie
Je zal ontdekken dat het beeld dat je hebt uit de media en van de populaire televisieseries niet helemaal correct is.  Daar wordt vaak van het principe vertrokken: hoe sensationeler, hoe meer gekeken wordt. Verpleegkundigen voorstellen als onderbetaalde slaafjes of liefjes van de dokter verkoopt veel beter dan de verpleegkundige voorstellen als actieve duizendpoot met heel wat competenties en talenten.

Kom daarom zelf op verkenning en doorbreek deze taboe!

Verschillende zorginstellingen
Je kunt kiezen uit een ruim aanbod van verschillende zorginstellingen: een ziekenhuis, een psychiatrische instelling, een woon- en zorgcentrum of op een thuisverpleegkundige dienst. Zo kun je het werkterrein uitkiezen dat je het meest interesseert. Een actiedag is ontwikkeld rond één centraal thema. Je volgt het traject dat een patiënt normaal volgt binnen de zorginstelling en wordt hierbij begeleid door een verpleegkundige. 

Alleen of in groep
Je kan op eigen houtje op verkenning komen, maar je kan je ook met je klas inschrijven. Vul hiervoor onderstaand contactformulier in.
Schrijf je in en stap in de boeiende wereld van de gezondheidszorg. Schrijf je nu in!

Reacties
“De dag is zoveel beter meegevallen dan oorspronkelijk gedacht, voornamelijk spoedgevallen en intensieve zorgen spraken mij heel erg aan.”

“Verpleegkunde is een beroep met veel variatie en actie. Je hebt veel contact met patiënten, maar je hebt ook een grote verantwoordelijkheid. Er zijn verschillende specialisaties mogelijk en er zijn meer doorgroeimogelijkheden dan je denkt. Het verpleegkundig imago klopt niet met de werkelijkheid, verpleegkunde lijkt mij een tof beroep.”

Overzicht van de instellingen

UZ Leuven

Met ongeveer 1 900 bedden is UZ Leuven een van de grootste ziekenhuizen van het land. Meer dan 8 000  medewerkers zetten zich dagelijks in om gediversifieerde en specialistische patiëntenzorg te bieden en voortdurend te werken aan verbeteringen en vernieuwingen van deze zorg. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van onderzoek, opleiding en pluridisciplinaire patiëntenzorg, waardoor deze permanent voorwerp is van kritische reflectie en toetsing.

Meer info

Universitair psychiatrisch centrum K.U.Leuven campus Kortenberg

UPC campus Kortenberg is een psychiatrisch ziekenhuis met 460 bedden en plaatsen voor ambulante en residentiële behandeling van jongeren, volwassenen en ouderen. Na de aanmelding in het ziekenhuis wordt er in overleg met de patiënt en zijn familie beslist of een behandeling ambulant kan gestart worden of dat een meer intensieve en residentiële behandeling aangewezen is. De patiënt wordt dan, op basis van een gerichte indicatie, doorverwezen naar één van de 16 gespecialiseerde verpleegeenheden, met interdisciplinaire behandelingskaders. UPC K.U.Leuven campus Kortenberg is eveneens een centrum voor opleiding en onderzoek.

Meer info

AZ Jan Portaels Vilvoorde

AZ Jan Portaels is een dynamisch regionaal ziekenhuis met 441 bedden. Het ziekenhuis biedt alle medische basisprogramma’s aan. Dagelijks zetten circa 750 personeelsleden en 100 artsen zich in om zorg aan de patiënt te verlenen.

Meer info

MS centrum Melsbroek

Het nationaal Multiple Sclerose Centrum is gespecialiseerd in de diagnosestelling, de behandeling en de verzorging van patiënten met multiple sclerose (MS).
Het centrum bestaat uit een hospitalisatiedienst met 134 bedden en een ambulante revalidatiedienst waar dagelijks 70 patiënten met MS behandeld worden. Binnen het ziekenhuis is de MS-infolijn gehuisvest, een anoniem en gratis nummer waar personen met MS terecht kunnen voor informatie.

Meer info

Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant

Het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant heeft verspreid over de provincie 20 afdelingen. De verpleegkundigen wonen in hun werkgebied zodat zij een grote binding hebben met de patiënt, de plaatselijke cultuur kennen en weinig verplaatsing moeten doen. In tegenstelling tot andere zorginstellingen gaat de verpleegkundige naar de patiënt thuis om de nodige zorg te bieden.

Meer info

Imeldaziekenhuis Bonheiden

De Imelda vzw bestaat uit het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, het dialysecentrum in Mechelen en in Hallaar, en het Woon- en Zorgcentrum Den Olm in Bonheiden. De Imelda vzw telt 502 bedden en biedt alle courante medische disciplines aan. Het is een acuut regionaal ziekenhuis. Dagelijks staan een 100-tal artsen specialisten en 1200 personeelsleden, waarvan 750 verpleegkundigen, garant voor de patiëntenzorg en de opvang van ouderen.

Meer info

Algemeen ziekenhuis Diest

AZ Diest beschikt over 211 acute bedden, verdeeld over de diensten inwendige ziekten, heelkunde, geriatrie, pediatrie en materniteit. Het ziekenhuis beschikt ook over een daghospitaal, een dienst intensieve zorgen, een spoedgevallenafdeling met een MUG-dienst en moderne medisch- technische afdelingen.
Al deze diensten zijn gespreid over twee campussen. 417 personeelsleden en 72 geneesheerspecialisten werken dagelijks mee aan de uitbouw van hoogkwalitatieve basiszorg.

Meer info

Universitair psychiatrisch centrum Sint-Kamillus Bierbeek

UPC Sint-Kamillus telt in het ziekenhuis 285 bedden voor volledige hospitalisatie en 50 plaatsen voor partiële hospitalisatie. In het psychiatrisch verzorgingstehuis verblijven 110 bewoners. In het centrum werken meer dan 550 medewerkers waarvan 400 in de directe patiëntenzorg. De verpleegkundigen maken met 220 de grootste groep uit. Samen met hun collega's zorgen zij dagelijks voor de begeleiding van 500 patiënten en bewoners.

Meer info

Woon en zorgcentrum De Wingerd Leuven

Het woon- en zorgcentrum De Wingerd is een woon- en zorgcentrum voor mensen die dementeren. De zorg, aandacht en bezigheden worden voortdurend aangepast aan de beleving, wensen en behoeften van de bewoners. Zorg voor dementerende ouderen is fundamenteel anders dan ziekenhuiszorg. De zorg moet toelaten om met beperkingen het accent te blijven leggen op gewoon wonen en leven .

Meer info

Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Tienen

Het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Tienen is een modern uitgerust ziekenhuis met een regionale uitstraling in het Hageland en in Wallonië. Met 352 ziekenhuisbedden en een vijftigtal dagziekenhuisbedden, 800 medewerkers en een 100-tal artsen verspreid over drie campussen, Mariëndal en Sint-Jan te Tienen en het Medisch Centrum te Aarschot, is het een middelgroot regionaal ziekenhuis waar kwaliteitsvolle en persoonlijke patiëntenzorg centraal staat. Het ziekenhuis draagt groepsgeest en interdisciplinaire samenwerking hoog in het vaandel en biedt een aangenaam werkklimaat, waarin ieder zijn persoonlijke kwaliteiten verder kan ontplooien.

Meer info

Woon- en zorgcentrum Dijlehof Leuven

Het Dijlehof is gelegen in het centrum van Leuven, vlak bij de Oude Markt. De mooie en grote tuin benadrukt voor de bewoners en de bezoekers het huiselijke karakter van dit woon- en zorgcentrum. Hier kunnen zij ook rekenen op hoogwaardige zorg.
Het Dijlehof bestaat uit verschillende diensten en afdelingen. Er is een dagverzorgingscentrum, er is mogelijkheid tot kortverblijf, er zijn serviceflats en er is een rust- en verzorgingstehuis (RVT). Het RVT heeft drie afdelingen waarvan één afdeling gespecialiseerd is in de problematiek van dementerende ouderen, de andere afdeling legt zich meer toe op de somatische ouderenzorg. De derde afdeling benadrukt vooral de gecombineerde zorg. Dit scala aan voorzieningen waarborgt de continuïteit van zorg.

Meer info

Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen is een modern uitgerust ziekenhuis met een regionale uitstraling in het Hageland en in Wallonië. Met 352 ziekenhuisbedden en een vijftigtal dagziekenhuisbedden, 800 medewerkers en een 100-tal artsen verspreid over drie campussen, is het een middelgroot regionaal ziekenhuis waar kwaliteitsvolle en persoonlijke patiëntenzorg centraal staat. Het ziekenhuis draagt groepsgeest en interdisciplinaire samenwerking hoog in het vaandel en biedt een aangenaam werkklimaat, waarin ieder zijn persoonlijke kwaliteiten verder kan ontplooien.

Meer info