Flor

Verzot op verpleegkunde!

Leuke Links

Voer zelf een knieoperatie uit.

13 weeks’ is het verhaal van zes verpleegkundigen. Je ziet hoe ze leven en werken. Je ontmoet patiënten en collega’s en ziet hun dagelijkse leven in het ziekenhuis.

Over Flor

De Flor kadert in een project van de zorginstellingen en de provincie Vlaams-Brabant. Het project werd ‘IQ x EQ = VQ, de kracht van verpleegkunde’ gedoopt. Want wie verpleegkunde wil doen, beschikt best over voldoende basiskennis (IQ) en over voldoende emotionele intelligentie (EQ). Vermenigvuldig deze twee ingrediënten met elkaar en je krijgt de kracht van verpleegkunde (VQ). Die kracht heeft de maatschappij broodnodig.

Nood aan verpleegkundigen
Iedereen spreekt over de vergrijzende maatschappij en de hogere zorgnood voor een toenemend aantal patiënten. Onze maatschappij en onze provincie heeft echt nood aan verpleegkundigen. Het beroep wordt bedreigd door een kleiner wordend aantal studenten dat kiest voor verpleegkunde. De oorzaak vinden we wellicht in een foutieve beeldvorming over het vak. Samen met jou willen we daarom in Vlaams-Brabant dit fenomeen keren.

Correcte beeldvorming
Door de ontwikkeling in de geneeskunde is verpleegkunde al lang niet meer wat het ooit geweest is. Het beeld van ‘de zuster’ die patiënten ondersteunt, wast en eten geeft, is al lang verleden tijd. De moderne verpleegkundige is een ondernemende manager van complexe patiëntenzorg met een hoge graad van betrokkenheid bij elke individuele patiënt en met een absolute maatschappelijke meerwaarde.

Hoogopgeleid
Soms vragen universitair opgeleide dertigers (psychologen, chemici…) of zij nog aan verpleegkunde kunnen beginnen. Ze wilden eigenlijk heel hun leven al verpleegkunde doen, maar ze mochten niet. ‘Met jouw capaciteiten moet je toch naar de universiteit gaan’, was het advies van ouders en/of leerkrachten, dus sloegen ze een andere weg in. Vandaag kan verpleegkunde uitmonden in een universitair diploma. Waarom gemotiveerde mensen dan tegenhouden om hun kracht te gebruiken in verpleegkunde?

Kom proeven
De promotiecampagne wil jongeren opnieuw warm maken voor dit beroep. Een jongerenmagazine ‘Flor', een ‘handleiding voor leerkrachten' en een ‘voorstelling van de inleefmomenten' werden ontwikkeld. Daarnaast zetten een aantal zorgorganisaties in Vlaams-Brabant hun deuren open voor 16 tot 18-jarigen uit het secundair onderwijs. Met begeleide inleefmomenten wil het project jongeren op een interactieve wijze kennis laten maken met de carrièremogelijkheden en kansen die het beroep biedt. 

Provinciale werkgroep
De provinciale werkgroep  bestaat uit volgende zorginstellingen: AZ Diest, AZ Jan Portaels Vilvoorde, Imeldaziekenhuis Bonheiden, MS centrum Melsbroek, Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis campus Aalst en campus Asse, Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven, Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Tienen, Regionaal ziekenhuis Sint-Maria Halle, Sint-Annendael Diest, UPC K.U.Leuven campus Kortenberg, UPC Sint-Kamillus Bierbeek, UZ Leuven, vzw Woon- en zorgcentrum De Wingerd Leuven, vzw Woon- en zorgcentrum Dijlehof Leuven en Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant.
Ook de provincie Vlaams-Brabant, VIVO vzw en de hogescholen verpleegkunde van Vlaams-Brabant werken mee aan dit project.